vier mensen in één ruimte.
Een bang kind, een dictator, een soldaat en een volwassen vrouw.
Het kind zit snikkend in een hoekje. De dictator staat er vlak boven naar te kijken, en mompelt steeds: stil zijn, houdt je stil. Hij sist: stel je niet aan, ga rechtop staat, doe vrolijk.
Gehoorzaam pakt de soldaat het kind bij de arm en trekt het omhoog. De soldaat is ook bang. Bang voor de dictator. De soldaat denkt het kind te moeten beschermen tegen hem. Het kind is alweer vrolijk hoor, zegt hij tegen de dictator. Er was niets aan de hand, het gaat alweer. Hij staat tussen de dictator en het kind in, zodat de dictator het kind niet meer kan zien. De soldaat kijkt achter zich naar het kind. Hij ziet een bang snoetje en betraande oogjes, maar ...er is niks aan de hand, want de dictator moet denken dat het goed gaat, anders wordt hij woedend op het kind.
Het kind is blij en dankbaar voor de soldaat. Nu denkt de dictator tenminste dat het goed gaat. Maar het kind is ook boos op de soldaat want de volwassen vrouw, ergens achter in de kamer denkt nu ook dat het goed gaat. En het gaat helemaal nog niet goed.
Het kind begint hartverscheurend te huilen, en de volwassen vrouw kijkt gealarmeerd op. Is het kind in gevaar.
Soldaat, zegt ze, laat me eens bij het kind. De soldaat weet dat hij van de volwassen vrouw niets te vrezen heeft en gaat opzij. Maar dán ziet de dictator het snoetje van het bange kind. Woest haalt hij uit, en slaat het kind in het gezicht. Jij waardeloos stuk onvermogen, roept hij. De volwassen vrouw deinst achteruit. Oei, ze kan maar beter afstand houden nu. Tegen zo'n dictator kan ze niet op. En als hij haar slaat, kan ze niet meer voor het bange kind zorgen. Van een afstand roept ze naar het kind: niet geloven wat hij tegen je zegt, je bent waardevol. Dat je bang bent is zo logisch. Ik ben ook wel eens bang.
Maar hij is niet bang, roept de soldaat. Hij is vrolijk, precies zoals iedereen het graag wil zien, he kind? Het kind ziet de dreigende blik van de dictator en knikt gauw van ja. een geforceerd glimlachje om de mond. Kijk, zie je, zegt de soldaat sussend tegen de dictator en de volwassen vrouw, niets aan de hand. De dictator glimlacht gerustgesteld.
De volwassen vrouw is er nog niet gerust op. Ze begrijpt wel dat het niet heel handig is om de dictator in dezelfde ruimte te laten verblijven als het kind. En de soldaat, hoe goed hij het ook bedoeld, maakt het het kind heel moeilijk. Want het kind wordt door allebei gedwongen iets te zijn wat het niet is.
misschien een idee om de soldaat weg te sturen?
Zal ik de soldaat weg sturen? vraagt de volwassen vrouw aan het kind. Het kind aarzelt. door de soldaat kan ik niet laten zien hoe ik me echt voel, denkt het kind. Het knikt, het zal beter worden zonder de soldaat.
Maar als de soldaat weg is, dan staat daar de dictator dreigend te kijken. Hij ziet hoe het bange kind zich echt voelt en is niet blij..zacht uitgedrukt. De dictator wil namelijk bepalen hoe het gaat, maar op een bang kind heb je geen grip. Het is beter als jij er niet meer bent, zegt de dictator tegen het kind. Dan hebben wij, geen last meer van jou. Dan wordt alles beter.
Het bange kind knikt. Het voelt niet fijn wat de dictator zegt, maar hij zal het wel weten.
hoho, zegt de volwassen vrouw, ik denk niet dat dat een goede oplossing is. Ik houd namelijk veel van het bange kind. Jij moet je mond houden, zegt de dictator. Jij bent niet bevoegd om iets te vinden. Ik ben degene die alles mag vinden, en iedereen mijn wil mag opleggen. Jouw taak is om je gezonde verstand te gebruiken.
De dictator slaat het kind alweer. Zie je wat je doet? schreeuwt hij, je zorgt dat er steeds ruzie is in deze ruimte. Alleen maar omdat je voelt. Als je niet meer voelt, dan wordt alles beter. daarvoor heb ik de soldaat nodig, snikt het kind, de soldaat kan zorgen dat ik veilig ben.
De soldaat wordt weer teruggeroepen. Hij gaat weer tussen de dictator en het kind in staan.
De soldaat weert de klappen af, en het kind voelt zich weer iets veiliger.
De volwassen vrouw piekert zich suf. Er moet toch een manier zijn om die dictator uit de ruimte te krijgen?? Maar wat kan zij, als vrouw beginnen tegen zo'n despoot? Hoe kan ze het kind gaan beschermen? Als de dictator verdwijnt en zij naast het kind kan gaan zitten, dan is de soldaat misschien zelfs niet meer zo nodig....
hoe krijg je de dictator uit de ruimte?
Geen idee hoe dit op te lossen is. Misschien moet die dictator erachter komen dat liefde het antwoord is...maar hoe?
BeantwoordenVerwijderenEcht een raadsel. Misschien moet de vrouw het kind omarmen, liefhebben en zo de dictator trotseren. Dat is wel moeilijk.
BeantwoordenVerwijderenDe vrouw moet duidelijk zijn,laten zien dat ze niet bang is. en de dictator het hoofd bieden, en naast de soldaat gaan staan, en samen een front vormen. De dictator groeit van de angst. En dat geeft hem zijn macht.
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat de soldaat op verlof moet zodat de dictator niets meer heeft om voor te blijven, het kind weer ruimte heeft om te zijn en de vrouw het kind kan zien en horen zoals het is.
BeantwoordenVerwijderenDe vrouw zou de dictator op zijn eigen manier moeten aanspreken denk ik, zonder emoties. Ze gebruikt haar gezonde verstand door het bange kind te beschermen tegen de afwijzing zodat de soldaat niet meer nodig is. De dictator heeft geen macht meer als de vrouw met zelfvertrouwen voor het kind gaat staan en het kind liefdevol behandeld zodat het weer een stem heeft. Dan is de soldaat voor het kind niet meer nodig die de dictator zijn macht geeft, de vrouw haar twijfels en het kind onzekerheid. Denk namelijk dat de soldaat de rollen in stand houd? Maar ook als de vrouw meer grip zal krijgen op het kind (in plaats van toeschouwer te zijn) zal de dictator op een gegeven moment de ruimte verlaten. (de dictator heeft volgens mij zelf helemaal geen zelfvertrouwen en reageert dat af op het kind, want op een bang kind heb je geen grip schrijf je?)
Als het goed is gaat de dictator dan de ruimte uit (en op zoek naar een andere prooi?)
Tjonge, wat een moeilijk raadsel, hoe kom je er zo op? Ik vind de antwoorden van de anderen ook heel goed bedacht.
Ben benieuwd!