Pagina's

maandag 5 januari 2015

goede voornemens of betere beloften?

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Ik van mijn kant wil jullie alle goeds toewensen. Dat je gezegend mag zijn, God mag zoeken, én vinden! Dat je vreugde mag ervaren dit jaar om alles wat God geeft, en dat je je gedragen en getroost mag weten in moeilijke tijden.

En dan nu de goede voornemens die me de afgelopen dagen behoorlijk hebben bezig gehouden. Goede voornemens. de meeste mensen gaan al zuchten bij het woord. En eerlijk gezegd kan ik me dat best voorstellen. Het zijn de dingen die we heel graag zouden willen veranderen, afleren of verbeteren, maar die eigenlijk al van te voren gedoemd zijn te mislukken. Nee niet heel positief gezegd, maar wel reëel.
Zo heeft mijn schoonvader ieder jaar het voornemen om te stoppen met roken. En..tegen 5 januari heeft hij meestal zijn eerste pakje sjek (of hoe schrijf je dat eigenlijk?) alweer opgerookt. Want hoe ga je jezelf overwinnen?
Met mijn eigen voornemens is het tot nu toe niet veel beter gesteld. Ieder jaar neem ik me voor om gezond en fit te worden, om meer aan bijbelstudie te doen, of geduld te oefenen, en zelfbeheersing.
Tot nu toe, mag ik dank zij Gods Geest, als een klein verschil ontdekken, met hoe het eerder was. Maar dat is helaas, of juist gelukkig, niet aan mijn eigen inspanningen en voornemens te danken.

Ik heb ontdekt dat een mens een heel eind kan komen op wilskracht, om dan te ontdekken dat zelfs de grootste wilskracht die er is je niet het geluk zal brengen waarop je hoopte met je voornemen.
Mensen FALEN!! Want wanneer ze op het ene gebied misschien succes boeken, op het andere gebied zullen ze achteruit gaan.

Tenminste...

Bij God zijn alle dingen mogelijk!!
Dat is GEEN succes-formule, maar een bijbeltekst.
Betekend dit dat ik nu kan stoppen met roken, minder tv ga kijken, vaker mijn huis openstel voor mensen in nood, puur omdat ik geloof dat het bij God mogelijk is?
Nee, dat niet. God is niet iemand om voor je eigen karretje te spannen. God is ook absoluut niet verantwoordelijk voor onze halfslachtige pogingen ZELF wat van ons leven te maken! En al helemaal niet voor ons falen daarin.
Maar God geeft zijn rijke ZEGEN en zijn prachtige BELOFTEN aan allen die Hem zoeken in hun leven. En daaruit volgt dan dat je andere prioriteiten krijgt. Een ander perspectief. Een andere kijk op je motivatie om te veranderen, en dat je goede voornemens een ander doel gaan dienen.

Zoekt eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, en al het andere zal u bovendien geschonken worden!

Dus heb je goede voornemens? Plaats ze in het licht van Gods betere beloften. Mensen FALEN!! Maar God niet. Hij is altijd dezelfde die doet wat Hij zegt, en zegt wat Hij doet.
In het licht van Gods woord zie je * dat je faalt, * waarom je faalt, * en waar je moet zijn als je faalt.
En dan worden het geen stoere woorden, die je niet na kunt komen. Dan worden het gebeden om genade voor iedere nieuwe dag. Vader, ook deze dag: éérst uw koninkrijk!
En God geeft zijn rijke genade aan ieder die hem daarom vraagt. Zo kan het gebeuren dat je ziet dat je geduldiger bent geworden. Zo kan het gebeuren dat je gezonder bent gaan leven. Dat je je laatste sigaret uitdrukt en weet:Mijn lichaam is een tempel van Gods Geest, die wil ik niet langer vervuilen! Mijn lichaam is bevrijd door Jezus bloed, ik hoef geen slaaf meer te zijn. Eerst zijn koninkrijk! en de rest zal God me schenken.

Zoek de dingen die boven zijn. Dat is geen zweverigheid, dat is een goed advies. Richt je blik op Jezus Christus, de leidsman en voleinder van ons geloof. en zeg tegen je spiegelbeeld: Ik vermag alle dingen door Christus die mij kracht geeft! En mocht ik falen: Gods genade is eindeloos, en ik mag weer opnieuw beginnen.

7 opmerkingen:

 1. Precies, heel eerlijk en zó herkenbaar..
  Oprechte woorden, dank je.
  Wij falen inderdaad, wij zijn mensen.
  Mensen die ten diepste enkel leven van Zijn genade.
  Hij is GOD. Hij is Rechtvaardig. Eerst het Koninkrijk ..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En dat is met beide benen op de grond staan. Dank

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit vind ik echt de mooiste zinnen uit je blog: "Richt je blik op Jezus Christus, de leidsman en voleinder van ons geloof. En zeg tegen je spiegelbeeld: Ik vermag alle dingen door Christus die mij kracht geeft! En mocht ik falen: Gods genade is eindeloos, en ik mag weer opnieuw beginnen."

  Ik wens je die houding toe voor het nieuwe jaar! Mooi houding joh! Ik had je blog al eerder gelezen maar nog niet gereageerd. Ik had er veel aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hoop op gauw nog meer stukjes van je. ze zijn zo eerlijk en puur. Een heel goed 2015 toegewenst.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn als je een reactie achterlaat, ik ben heel benieuwd naar jullie mening , ervaring en kritiek. het wordt gewaardeerd!!