Pagina's

maandag 3 juni 2013

de wonderlijk-warrige wereld van ADD

Maandagochtend. Ik heb me voorgenomen mijn huis weer eens door de stomen, want na een weekend is het hier een explosie van troeperigheid. Dus zodra ik de kinderen naar school heb gebracht kan het "feest" beginnen. Met een kloppend hart probeer ik de puinhopen te overzien, maar ik zie alles. En als je alles ziet, waar begin je dan? Eerst maar even op een stoel neerzinken om te bedenken waar ik begin. Gelukkig hoor ik de immer opbeurende stem van mijn hubbie in mijn hoofd weerklinken: "schat, als de was maar in orde is.."! okee, de was dus. Maar welke was? Er ligt een witte, een bonte, een natte..o, de natte dus. Hup in de machine. Boven op de machine liggen stapeltjes gevouwen wasgoed. Die heb ik zaterdag laten liggen omdat...eh...ik het niet meer overzag, denk ik. Dus die stapeltjes moeten in de kasten.Ik loop met mijn armen vol was de zoldertrap af en zie daar de rotzooi in de kamer van de jongste twee. Het stapeltje was beland op mijn bed, en ik ga eerst toch maar even de troep in die kamer opruimen, want dat moet nodig gebeuren. Halverwege mijn opruimpoging gaat de telefoon. Ik laat vallen wat ik in mijn handen heb en spoed me naar het toestel beneden. Te laat, en geen nummermelding of voicemailbericht. Maar tjonge, de bloemen moeten nodig water hebben zeg. gauw naar de keuken om de gieter te vullen en.....o boy de hele afwas staat er nog. dat móet eerst. Terwijl de kraan warm wordt kan ik precies de gieter vullen, zoooo goed bezig zeg!..
De volle gieter blijft op het aanrecht staan wanneer ik zie dat sommige pannen van gister nog staan te wachten met etensresten. Die moeten echt even in de vuilnisemmer. O wee, de zak moet verwisseld worden. gauw, gauw, anders loopt mijn afwasteiltje over. Ik ben precies op tijd klaar met het verwisselen als het teiltje vol is. Eerst maar wat op het afdruiprek zetten dan, dan kan dat vast even drogen als ik de pannen leegmaak...o...die had ik beter eerst leeg kunnen maken, zodat ik had kunnen voorspoelen... o tjee de gieter da's waar ook. Dus loop ik naar de kamer om de bloemen water te geven. En ja daar valt mijn oog op de stoffige vensterbank. Ik loop met de gieter terug naar de keuken om een doekje te halen voor de vensterbank. O nee, eerst de afwas. Ik doe een gedeelte van de afwas totdat het tot me doordringt dat ik echt geen zin heb in de afwas. En trouwens, ik was boven nog ergens mee bezig, da's waar ook. Ik gris gauw de natte thee- en handdoeken die op een stapeltje liggen te wachten mee, en schiet weer naar boven. Is de wasmachine al klaar? O help da's ook niet handig..dit zijn ook natte spullen, die had ik direct mee moeten wassen...
Besluiteloos sta ik naar alle was te kijken. Zucht, dat huishouden is zo'n vreselijk ding!!
Toen ik net terug was uit het ziekenhuis, kwamen een lieve buurvrouw en een goede vriendin mij even helpen. Ze gingen  ritsj-roetsj mijn huis door, en binnen de ochtend zag het eruit om door een ringetje te halen. Ik weet wel: ik heb andere talenten, maar ik word ook behoorlijk belemmerd door mijn warrige hoofd, die niet kan ordenen, niet kan plannen en niet kan afmaken waar het mee bezig is.
En zo komt het dat ik nu een blog zit te typen om even het gevoel te krijgen dat ik nog iets goed kan doen.
Mijn huis? Nog steeds een rotzooi! Tja, denk ik dan heel verantwoord, er zijn gewoon belangrijkere dingen dan een blinkend huis, en van bloggen word ik tenminste blij!

17 opmerkingen:

 1. Succes!! Heb je wel eens met een timertje gewerkt? Bijv. 15 minuten focussen op 1 ding, pas wat anders doen als die 15 minuten om zijn ;) Dat helpt mij wel eens, maar ik heb geen ADD, dus weet niet hoe het voelt... Ben wel een chaoot in het huishouden, al kom ik er steeds meer achter hoe gebaat ik ben bij enige 'orde'. Dat betekent voor mij: oefenen, oefenen dus ;) Routines ontwikkelen. Ik drink nu koffie, dan ga ik ook weer snel verder!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, erg herkenbaar. Van hot naar her en overal zie je wel íets! Wat mij helpt is een grote lijst maken met alles wat moet gebeuren, wat ik zou kunnen vergeten. En dit in mijn week inrichten, incl. boodschappen (voor jou, dus ook incl. kinderen uit school halen etc.) En met een lijstje kan je ook beter bekijken wat wel even een weekje (of twee) kan blijven liggen.
  Vaste dagen helpen bij mij ook. Zaterdag de bedden, maandag en vrijdag de boodschappen, woensdag de w.c.'s etc.
  Dit als tip; maar misschien werkt het bij jou wel helemaal niet fijn. Dat kan ook.
  Ik hou toch wel van je!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Owh, zonder add ook herkenbaar hoor! ik probeer mezelf ook routines aan te leren. Maar er komt vaak wat tussen, en als ik moe ben lijdt het huishouden ook eronder :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mag ik in mijn volgende blog met een link naar jou blog verwijzen? Je bent nl mede inspiratiebron vandaag voor me geweest...

   Verwijderen
  2. haha, ja hoor. Zie je: ik heb andere talenten??!! Geintje. Maar ik ben benieuwd!

   Verwijderen
 4. Nou en of, ik herken dit ook...
  Ik verbaas me erover dat ik toen op kantoor zo goed de boel kon regelen..en bij andere mensen ook. Dat gaat heel goed en ik leer nog bij. Hier thuis lijkt het op jouw bezigheden. (vroeger zeker, met de kinderen thuis)Maar dat komt omdat er heeeel veel extra bijkomt in je hoofd.Bij een ander heb je alleen maar; was erin, keuken aan kant..vuilnis weg, stoffen, zuigen, dweilen, en dan de w.c en badkamer. was ophangen, slaapkamers stoffen, zuigen... en klaar ben je.
  Als je thuis bent, vind je briefjes van je kinderen, die je kwijt was. Moet je bellen voor school, zie je dat de tandpasta op is en bedenk je hoe lang het al geleden is dat je de ramen zeemde...
  Leuke tip van Maria... maar ik word helemaal gek van werklijstjes en vaste schema's stapelgek.
  Houd moed...je hebt heeeeeel veeeeel gedaan, en ons zeker een leuke blogpost bezorgd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tijd voor een schoonmaakster die wel dat soort talenten heeft ;) Kan je niet een dealtje sluiten met diegene die eerder ook kwam. Jij doet wat voor haar zij wat voor jou...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi,

  Helaas, helaas herken ik dit maar al al te goed. Gek genoeg kan ik wel opruimen als ik een mp3 speler in mijn oren heb. Met ja...een bijbelstudie of een preek. Het lijkt dan wel of ik mijn aandacht bij het gesprokene heb en niet 'afdwaal' van mijn klusjes.

  De tip van Corline gaat bij mij niet werken. Want het huishouden is 70% opruimen...en dat doet een schoonmaakster niet. Want die komt... om schoon te maken.

  Het blog is leuk geschreven en ook voor mij een blij gevoel omdat ik niet de enige ben die zo in elkaar zit.

  Groeten van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lijkt mij erg lastig als je het niet meer kan overzien. Ik herken er wel wat in, maar meer vanuit dat ik alles tegelijk wilde, en gewoon doorging. Fijn dat bloggen je wel iets van jou is, waar je blij van wordt. Zegen....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is lastig maar gelukkig is er hoop. Wat jij beschrijft is voor mij de reden dat ik een dagplanner gebruik. Daar schrijf ik op wat moet gebeuren. En niet teveel. per dagdeel. De maandagmorgen zag er bijvoorbeeld zo uit:

  - afwasmachine uit/inruimen
  - aanrecht en tafel schoonmaken
  - was in de machine doen
  - wc's en fonteintjes doen
  - slaapkamers boven fatsoeneren ( niet schoonmaken)
  - kamer beneden stoffen/zuigen dweilen.
  - Extra : één groot raam zemen

  De dagplanning geeft structuur. Ik mag afwijken. Maar ik doe tenminste iets. Een simpel hulpmiddel dat me steun en perspectief geeft.

  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hoi Jedidja,

   lief dat je me een handreiking bied. Ik heb al vaak geprobeerd met schema's te werken, maar dan raak ik compleet van de wijs als er iets onverwachts (zoals bezoek) tussendoor komt. Ik vind het heel belangrijk om gastvrij te zijn, dus voel ik me dan enorm opgelaten bij spontaan bezoek. Hoe los jij dat op?

   Verwijderen
  2. O, dan schuif ik het door naar een andere dag. Ik ben niet krampachtig. Wel als er zomaar iemand komt en twee en een half uur blijft zitten. Dan wordt ik niet gek van het huishouden op de achtergrond maar van het feit dat iemand de hele morgen blijft zitten.

   ( dus heb ik meer een 'nee-zeg' probleem)

   Verwijderen
 9. Misschien helpt het je een planning te maken? Of samen met een vriendin aan het werk: de ene keer bij jou, de andere keer bij haar. Samen doe je veel en het is nog gezellig ook. Maar je hebt gelijk: bloggen is leuker :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. heel leuk al die tips. Ik ga er zeker mijn voordeel mee doen. En eh, jedidja, een nee-zeg probleem heb ik ook. ben wel heel goed aan het oefenen trouwens, maar valt niet mee.

   Verwijderen
 10. Oh Lois wat herkenbaar! Ik weet sinds kort dat ik ADHD heb ( ben 47 jaar ! ) en heb altijd met mijn huishouden geworsteld. Ik vond mezelf altijd lui en gemakzuchtig en heb een heel laag zelfbeeld. Nu weet ik inelk geval hoe het komt...heerlijk om zo'n beschrijving van mezelf te lezen. Maakt me minder eenzaam!
  Liefs,
  Arja de Best
  www.arjasart.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Reacties
  1. Het gaat helaas niet zo goed met me. maar kost te veel energie om daar veel over los te laten . lief dat je ernaar vraagt. dat doet me goed.

   Verwijderen

Fijn als je een reactie achterlaat, ik ben heel benieuwd naar jullie mening , ervaring en kritiek. het wordt gewaardeerd!!