Pagina's

donderdag 20 juni 2013

hoe vind je je eigen talenten?

Er zijn veel mensen die zich afvragen wat hun talenten zijn. Ze springen naar hun eigen idee niet ergens in uit, en vinden de dingen die ze doen heel gewoon.

Daar zit nou juist een addertje onder het gras. Veel van de dingen die je logisch vind van jezelf, en die je heel makkelijk afgaan zijn in feite je talenten.
Als je kijkt naar wat een ander goed kan, en je bewonderd die gene daarom, zijn dat vaak dingen die jij niet zo goed kan. Je denkt: Ik zou dat ook willen kunnen, want dat is echt zo'n mooi talent.

Bijvoorbeeld zingen. Je kijkt naar een zoveelste talentenjacht op de tv en er komt een mooi meisje voorbij dat ook nog eens bescheiden is en prachtig kan zingen. Je kunt er dan echt van genieten, en ook een soort jaloersheid voelen. Wauw, wat gaaf om zoiets te kunnen.

Maar vergeet niet dat er een overvloed aan talent is en dat jij waarschijnlijk talenten hebt waarover een ander denkt: wauw!

Die dingen kunnen voor jou de gewoonste zaak van de wereld zijn. Zoals: een luisterend oor, een schoon en opgeruimd huis hebben, goed kunnen koken, kunnen organiseren, mooie blogs schrijven, naaien, mensen bemoedigen en coachen, knutselen, boekhouden, enzovoorts.

Misschien lees je iets in dit rijtje waarvan je denkt: tja, dat kan ik wel, maar...daar doe ik helemaal geen moeite voor, dus dat is logisch dat je dat kan.
Maar géén van de dingen hierboven beschreven zijn logisch. Niet iedereen luistert, niet iedereen kan zijn huis schoon en opgeruimd houden, niet iedereen vind koken makkelijk, niet iedereen kan plannen of organiseren, niet iedereen kan goede woorden vinden voor in een blog, niet iedereen kan naaien, knutselen, boekhouden enzovoorts.

Wat is de truc?

* Bedenk iets wat niet iedereen kan, maar jij wel.
* Vind je het logisch?
* Gaat het je gemakkelijk af?
* Gefeliciteerd! Dan heb je zojuist een talent ontdekt.

God heeft mensen verschillend geschapen. Wat zou er te genieten vallen van elkaar als iedereen hetzelfde kon? Bedenk dat een ander kan genieten van jouw gave, al vind jij die gave nog zo vanzelfsprekend.
En maak vandaag iemand blij met iets waar jij goed in bent.


5 opmerkingen:

 1. Eens! Ik kwam er laatst achter toen iemand vroeg om iets te maken. Ik voelde mij er onzeker over en aan de andere kant dacht en zei ik: dat kan toch iedereen. Blijkt dus niet zo te zijn haha (al blijft het dat ik bijna altijd onzeker blijf over de dingen die ik maak, hoe leuk ik ze zelf vaak ook vind)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je, dit blog had ik even nodig! Het is zo simpel en toch kijk je er vaak omheen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. http://www.youtube.com/watch?v=KNp1KN9dUb4

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik krijg: deze video is niet beschikbaar. Misschien even een linkje in mijn mailbox?

   Verwijderen
 4. gelezen... goed hoor.. helemaal mee eens... Ik ga bedenken waar ik goed in ben...oh! Ik weet het...
  In houden van.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn als je een reactie achterlaat, ik ben heel benieuwd naar jullie mening , ervaring en kritiek. het wordt gewaardeerd!!