Pagina's

maandag 4 januari 2016

een echo van genade

Kerst en oud en nieuw zijnvoorbij, maar in mijn hoofd zingen ze na. Vooral de dingen die ik deze dagen mocht leren echoën door.
Kerst, normaal gesproken voor ons gezin erg drukke dagen. Ik ben tweede kerstdag jarig, en daardoor is het altijd een dubbele toestand. Ook zingen we ieder jaar wel mee in een één of ander concert en dirigeer ik ook mijn eigen tienerkoor door een aantal uitvoeringen heen. Erg mooi, dat wel, maar ook veel en druk.
Afgelopen september kregen we een fantastiech voorstel, van mensen die we niet eens zo goed kennen. Het zijn vrienden van vrienden. Ze stelden ons voor om met kerst een paar dagen bij te komen in hun huis. Zij zouden zelf op vakantie, en aangezien wij, net als zij, vier dochters hebben, zou dat mooi in hun huis passen. We waren verrast en wat beduusd, maar hebben het dankbaar aanvaard.
Zo kwam het dat we met de kerst en met mijn verjaardag in een prachtig huis zaten. Heerlijk rustig, verweg van allerlei drukte...
Het voelde voor mij alsof ik na lange tijd onder water te zijn geweest mijn hoofd even boven het wateroppervlak kon krijgen en een hele diepe, schurende hap lucht kon nemen.
Wat bijzonder als mensen je zomaar in hun huis laten wonen. Hun spullen laten gebruiken, in hun bed laten slapen. En hoe bijzonder dat zij geen idee hadden hóe nodig het was...maar dat God het wel wist en Hij hen leidde om dit aan te bieden..
Wat leer ik daarvan? Daar leer ik van om stil te zijn, en beschikbaar voor God.. Hij zoekt geschikte hulp voor misschien wel iemand die ik niet zo goed ken...en misschien ben ik dan die hulp wel..
Dat maakt je toch nederig en dankbaar?
God kwam naar de aarde om zich aan ons te verbinden. Hij zocht ons op in onze onvolmaaktheid en ellende..Hij werd mens... Zodat wij nu in zijn huis kunnen wonen, en in zijn bed mogen slapen, en aan zijn tafel kunnen eten....wonderlijk...

Op nieuwjaarsdag preekte onze dominee over psalm 103. De Heer is trouw aan wie Hem vrezen, van eeuwigheid, tot eeuwigheid.
Die trouw, of goedertierenheid of vriendschap is het woordje Geseth. Het is diepe verbondenheid. Vriendschap door dik en dun. De Heer toont ons zijn liefde. Door dik en dun. Hij deelt het gratis uit. Zodat wij het ook mogen uitdelen.
Nieuw jaar. Nieuwe kansen. Nieuwe liefde..nee oer oude liefde, eeuwige liefde. God is met ons.

Hij hecht ons aan Hemzelf en niets kan ons van die liefde scheiden. Geseth en agapè..vriendschap en onvoorwaardelijke liefde...
Wonderlijk mooi.

Ik laat het hopelijk nog een lange tijd echoën in mijn hoofd.

2 opmerkingen:

Fijn als je een reactie achterlaat, ik ben heel benieuwd naar jullie mening , ervaring en kritiek. het wordt gewaardeerd!!