Pagina's

dinsdag 12 februari 2013

tactiek van de vijand (deel 3)

In mijn vorige blogs over dit onderwerp heb ik al het één en ander verteld oer Gods tegenstander satan.

De "lucifer" (lichtdrager) werd de "diablo" (chaos veroorzaker). Je ziet zijn chaos overal terug. Zijn grootste plezier is onrust stoken op aarde!

veel mensen voelen die onrust van binnen. Ze zijn op zoek naar rust, veiligheid en liefde.
Niemand zal ontkennen die drie dingen te verlangen. Natuurlijk lonkt ook voor velen het avontuur: ontdekken wat er nog meer is buiten je vertrouwde omgeving, maar ook dat verlangen is waardeloos als mensen zich uiteindelijk rusteloos, onveilig en ongeliefd voelen. Dan valt er niets meer te genieten.

In het paradijs gaf God mensen de keus: -leef je als schepsel in afhankelijkheid van mijn liefde en zegen? Kijk de boom van leven. Of, wil je zélf bepalen wat goed en slecht voor je is? kijk, de boom van kennis van goed en kwaad.
Maar, Ik je schepper, waarschuw je. Die laatste boom zal je ondergang betekenen. Je bent maar een schepsel. Aan mijn liefde en zegen heb je genoeg!

De mens koos.
Zélf kunnen bepalen wat goed is en slecht.
In principe willen we dat allemaal nog steeds.
Wij willen de baas zijn op aarde en verachten iedereen die ons daarin wil tegenhouden...inclusief de schepper zelf. Hij heeft het recht om te zeggen wat goed is en wat niet.
Wanneer wij gewoon mens wilden zijn, hadden we van God heerschappij mogen voeren in zijn naam.
Maar mens zijn leek ineens niet meer voldoende: we wilden als God zijn en beslissen over goed en kwaad in ons eigen voordeel. De leugen dat je 'eigen geluk' je gelukkig maakt zorgt voor onrust. We trappen er allemaal in, iedere dag weer.

de rusteloosheid in mensen staat dus in direct verband met de zonde. God is de enige die de rust terug kan brengen. Een rust die veel verder reikt dan een gevoel van ontspanning. Je kunt deze rust beter omschrijven als vrede.  Vrede in je hart omdat je weet dat God je liefheeft als zijn eigen kind.
en niet alleen jou, maar ál zijn schepsels. Op Gods manier: de boom van leven, is niet je eigen voordeel belangrijk, maar de harmonie in alles wat Hij schiep. Zijn eer staat centraal.
Het geeft een vrede waar je met je verstand niet bij kunt, omdat het niet op eigen eer uit is.
Mensen kúnnen die meer zélf bij die vrede komen.

Ook het gevoel van onveiligheid wat mensen kunnen ervaren is terug te leiden naar de zonde. de mens koos voor zichzelf, en dus tégen God en tégen de naasten. De opdracht was: het beheer over de schepping tot eer van de schepper..
Wanneer je tuinman besluit te doen wat hij zélf wil, komt er van je hele plan met jouw tuin niets meer terecht. En als het héle team van tuinmannen naar eigen goeddunken handelt, wordt het chaos.
En chaos werd het!
Een chaos die een grote onveiligheid veroorzaakt. Want als mensen in de ban komen van hun eigen geluk -de leugen geloven dat ze pas gelukkig zullen zijn als ...(vul maar in macht, sex, geld, gezondheid, goed doen) in plaats van gelukkig worden door te luisteren naar de architect- dan is het ieder voor zich, pakken wat je pakken kunt, eerst ik-dan pas jij. De mens verliest hier de veiligheid van zijn eigen plek en taak in het grote geheel. De veiligheid te weten dat jij er werkelijk toe doet in het grote plan. Maar ook de veiligheid dat de ander voor je zal zorgen. Die ander is nu immers ook alleen voor zichzelf bezig. In plaats van sámen is het nu alleen. Niemand die je echt kent, begrijpt en van je houdt. Ieder mens in deze wereld is tot de gruwelijkste dingen in staat om zijn eigen hachje te redden.

Toch blijven we de echo uit het paradijs horen en voelen we dat verlangen in ons hart. We verlangen terug naar hoe het was. Hoe het is bedoeld. Van binnen weten we héél goed hoe het zou moeten zijn.
En op dat verlangen naar rust (zonder ons eigen falen te hoeven toegeven) speelt satan handig in.

"Hier is het", fluistert hij in de spa, "als je maar gezond bent, en jezelf goed voelt!"
"Hier is het", fluistert hij bij de jogha, "zoek de rust in jezelf, ieder mens kan zichzelf verlossen, iedereen heeft een goddelijke kern!"
"Hier is het"'roept hij vanaf de tv,"wanneer je door je medemens aanbeden wordt bereik je de liefde waar je naar verlangt."
"Hier is het", roept hij in de wapen industrie, " koop je eigen veiligheid, en verdedig jezelf, niemand anders zal het voor je doen."

"Hier! Hier! Hier!"

mattheus 24: 26:
 Als men dan tegen u zal zeggen: Zie, Hij is in de woestijn; ga er niet opuit; zie, Hij is in de binnenkamers, geloof het niet.

Je hebt Jezus Christus nodig! Maar mensen harten schreeuwen het uit: "ik kan het zélf, ik kan het zélf!" "ik kan zelf kiezen wat goed voor me is en wat niet, ik wil iets dat bij míj past, aan mijn verwachtingen voldoet, iets dat ik zélf kan kiezen."
Het lijkt alsof de oudste leugen gaat winnen.

Er is nog maar één manier. Eén keus is er over. Voor of tegen Hem. De meest onlogische manier, is de enige manier. niet zélf.
Wij als mensen gaan er nooit in slagen ons zelf te redden van de ik-gerichtheid.
Wij zijn op de stoel van God gaan zitten, en geven Hem vervolgens de schuld val al wat er mis is.

de onrust.....de onveiligheid......de liefde loosheid

Jezus zei: Kom bij mij, iedereen die vermoeid is en belast en Ik geef je rust.

In de psalmen staat: vertrouw niet op ménsen met macht, op een sterveling bij wie geen redding is! Stokt zijn adem, hij keert terug tot de aarde. Op die dag gaat hij met al zijn plannen ten onder. Gelukkig wie de God van jakob tot hulp heeft.

Mensen verlangen naar Liefde. God is liefde. Eén en één is twee. mensen verlangen naar God.
God die uitkomst biedt in zijn Zoon Jezus Christus.
Wie in hem gelooft, en niet in zichzelf...
vind rust, en veiligheid en liefde.

Dat is de waarheid.
3 opmerkingen:

 1. Lieve Loïs... als luis in de pels vraag ik, waarom moet Jezus dan iets doen? kan ik niet zelf gewoon op God vertrouwen? en ik doe toch mijn best.. ík probeer toch goed te doen? hoe zit dat dan?

  (ik vind het mooi hoor! maar wil nog wel meer van je horen)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb je dat prachtig omschreven. De woorden die Jezus zei: Kom bij Mij... komen me momenteel steeds voor ogen. overal, elke keer weer. Ik proef er de liefde en vrede van God in, omdat ik deze woorden en Zijn liefde juist nu zo hard nodig heb

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel voor deze bijbelstudie.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn als je een reactie achterlaat, ik ben heel benieuwd naar jullie mening , ervaring en kritiek. het wordt gewaardeerd!!