Pagina's

maandag 3 december 2012

nee, je bent niet wat je doet..


Ik vind het een ellendige strijd. Welke?
De strijd tegen het idee dat kinderen zijn wat ze doen.
Kinderen dóen soms vervelend, maar dat wil nog niet zeggen dat ze vervelend zíjn!!
Kinderen doen soms moeilijk, maar dat wil nog niet zeggen dat ze moeilijk zíjn.
En zelfs al doen kinderen heel erg vrolijk, dat wil ook niet zeggen dat ze het zijn.

Laatst kwam weer een van onze dochters thuis met een sip snoetje. "wat is er?" vroeg ik.
-"ik ben maan." verkondigde ze. "Ben jij máán?" vroeg ik alsof ik haar niet had verstaan.. "wat is maan?"-"iedereen is met rekenen zon, en ik ben maan." zei ze om zich te verduidelijken.
"lieverd, jij bént geen maan, " zei ik, "jij dóet maan. En dat geeft niks. Jij bent een meisje, jij bent mijn dochter, jij bént Gods lieve kind, en jij dóet maan."
Ze schudde haar hoofd, "ik ben met lezen zon, en met rekenen maan, en met taal ook zon, en daarbij is (.naam...)  maan en (.naam van een ander kind....) sterren. Maar ik wil zon zijn en...(ratel ratel ratel)."
Nog een keer begon ik op  mijn meest verantwoorde moeder toontje: "jij bént geen maan. Want jij bent niet je rekenwerk. Jij bent een meisje die rekenen moeilijk vind, maar jij bent niet een moeilijk meisje dat rekent.."

Sowieso heb ik moeite met de prestatiegerichte maatschappij waarin onze kinderen opgroeien. In elk geval gaat het dan om prestaties die geen eeuwigheidswaarde hebben.
Mijn kinderen (en alle kinderen)  hebben hun eigen talenten, waar ik trots op ben en van geniet. Maar ze zijn niet wat ze kunnen.
Ik houd van ze om wie ze zijn, niet om wat ze doen.
Zo vaak hoor ik moeders zeggen: "die van mij zijn soms zo vervelend!" maar ze bedoelen: ze dóen soms zo vervelend.

Misschien leg ik op alle slakken zout. Maar tóch hoop ik dat ik bij mag dragen aan bewustwording bij ouders over wat je zegt tegen je kind.
Vooral als je kind gevoelig is, (die van mij zíjn dat, al doen ze het niet altijd;-)) is het belangrijk om op je woorden te letten.
Vermijd ook woorden zoals "altijd" en "nooit" wanneer je het over het gedrag van je kind hebt. Dus niet: "jullie luisteren ook nooit, als ik wat zeg" maar: "ik heb zojuist dit en dat gezegd en ik merk dat jullie daar niet naar luisteren. Dat vind ik vervelend gedrag." Dus niet: "Je bent altijd te laat beneden." maar: "jij bent vaak laat beneden, en dat vind ik niet leuk."

Ik heb het moeten leren, dat geef ik toe... Maar de winst in het zelfbeeld van je kind is de moeite waard.
Ik wilde alleen dat ze zoiets op de Pabo zouden leren. Of wanneer dat al geleerd wordt, dat leerkrachten daarmee zouden oefenen.
Zodat al onze kinderen leren dat ze waardevol zijn. Alleen al om het feit dat ze schepsels zijn van een grote God, die ze met aandacht en liefde schiep in de buik van hun moeder.
8 opmerkingen:

 1. Hoi Loïs,
  Jammer dat ze de kinderen zo benaderen op hun school.
  Misschien is het een leuke tip voor de leerkrachten om de kanjertraining te introduceren op school?
  Zie www.kanjertraining.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zijn ze dit seizoen dus net mee begonnen, en ik vind dat ook een heel goede manier van benaderen, maar helaas heeft het voor onze school nog niet het gewenste effect!

   Verwijderen
 2. Zucht.... zo herkenbaar.
  Nee je legt niet op alle slakken zout, je hebt gelijk!
  Die omslag die jij graag wilt zal nog wel even op zich laten wachten. Tenslotte moeten ze dan eerst kritisch haar henzelf kijken en henzelf ook waardevol vinden, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij ons hebben ze die termen (gelukkig) alleen met lezen. En eerst stond het nog gewoon op het bord ook, wie de manen waren. Ja ik zeg het zelf ook zo want zo wordt er ook hier over gesproken. Ben het helemaal met je eens, mar misschien moet je ook eens met de juf praten want zoals je dochter het zei, zo zeggen ze het bij haar op school waarschijnlijk ook.
  Ik vind het onderwijs idd ook erg prestatiegericht.
  En oh, dat nooit en altijd heb ik ook af moeten leren, en nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. O, die zonnen en manen kennen ze gelukkig niet op school :-) Zou ik heel erg vinden. Niet pedagogisch verantwoord toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goeie reminder. Moet ik ook op blijven letten, om ze op die manier te blijven benaderen, want wat kunnen onnadenkende woorden kapot maken. Oh, gelukkig zijn ze véél meer dan wat ze kunnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit geeft zoveel frustratie.Jammer,hoor.Lijkt mij een lastige tijd om op te voeden. Sterkte en wijsheid.....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lois,
  Vandaag heb ik dit stukje gebruikt in mijn preek. Ik hoop niet dat je het erg vindt. Hier kun je het vinden. http://www.komenzie.nl/index.php/nl/kezmedia/livestream

  Groeten,

  Paul

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn als je een reactie achterlaat, ik ben heel benieuwd naar jullie mening , ervaring en kritiek. het wordt gewaardeerd!!