Pagina's

maandag 14 oktober 2013

gedrag veranderen, hoe?

Heb je ook wel eens dat je bepaald gedrag van jezelf kent en het heus niet altijd zo leuk vind..maar elke keer blijft steken bij die gedachte en niet verder komt om het ook écht te gaan veranderen?

Dan heb ik hier de reden.
Gedrag verander je namelijk niet zomaar even. Het is een patroon waar je in zit en heel moeilijk uitkomt. Je zult jezelf nieuw gedrag moeten aanleren en dat kost tijd. Zoveel tijd, dat je al heel snel weer naar je oude patroon keert, omdat dat minder moeite kost.

Om inzicht te krijgen in het veranderen van gedrag heb ik hier de volgende stappen voor jullie in het proces van veranderen:

stap 1 openstaan

Dit is een belangrijk onderdeel van het veranderen. Als je blijft denken: zo ben ik nu eenmaal. Of: iedereen heeft zo zijn zwakke punten.. Dan zal er niet snel iets gaan veranderen. Sta open voor mensen die je proberen te vertellen dat bepaald gedrag niet gewenst is, en neem jezelf daarin ook serieus.

stap 2 begrijpen

probeer voor je probeert te veranderen eerst eens te begrijpen wat het probleem precies is. Waarom zou je moeten veranderen? Probeer ook inzicht te krijgen in je oude gedrag, waarom doe je het zo? Wat zijn de voordelen, wat zijn de nadelen?

stap 3 willen

wanneer je het gedrag hebt bekeken van alle kanten komt de keuze: wil ik dit gedrag veranderen of wil ik dat eigenlijk helemaal niet? Let op: het gaat om het veranderen van bepaald gedrag! Dat is iets anders dan zélf veranderen. Jij veranderd niets aan je aard, maar je gedrag is wel veranderbaar!
Wanneer je wilt, ben je dus gemotiveerd en kun je het proces van leren veranderen beter handelen!

stap 4 kunnen

heel veel gedrag is door de jaren heen ontstaan en daarom niet zomaar te veranderen. Daarom is het belangrijk om jezelf een reëel doel te stellen, en niet te grote gedragsveranderingen te willen forceren!
Het heeft alles te maken met de kans van slagen hoe hoog je jezelf eisen stelt.

stap 5  doen

Pas hier komt er pas praktijk om de hoek kijken. Maar omdat je goed voorbereid bent en weet wat je tegen zou kunnen komen, omdat je inzicht hebt in je oude gedrag, omdat je gemotiveerd bent en omdat je niet te hogen doelen stelt, is het DOEN nu niet meer zo ingewikkeld. Begin gewoon en houd jezelf steeds voor waarom je dit wilt.

stap 6 Volhouden

Stap 6 is de allerbelangrijkste en allermoeilijkste stap. Wanneer je echter merkt dat je resultaat hebt van je verandering is dit ook de meest bevredigende stap in het proces. Blijf jezelf scherp in de gaten houden. Erken smoesjes om weer terug te kunnen vallen op tijd, en behandel jezelf als een volwassene. Jij bent niet zielig, maar een sterk iemand met een eigen wil. Je kunt het!!

En natuurlijk wil ik je aanraden dit niet op eigen houtje te proberen maar steeds bij elke stap dit in gebed te brengen. God de Heilige Geest wil je helpen!

6 opmerkingen:

  1. Dank je wel. Soms is ingesleten gedrag echt moeilijk te veranderen. Soms vraag je ook teveel van jezelf of anderen. ( en kunnen ze het niet). Goed om over na te denken, dit blogje. Ik wens je een fijne week met heel veel lichtpuntjes. Die zijn er vast wel :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je blogje doet me denken aan mijn opleiding, heb boven ook boeken staan over gedragsverandering, een héél boeiend onderwerp vond ik altijd!
    Het is bijzonder om te zien hoeveel mensen 'in eigen kracht' nog best een eind komen met gedragsverandering - als het gaat om leefstijl, eetpatroon, stoppen met roken etc, - en zelfs gedachtepatronen aanpassen! Ook ongelovigen 'bereiken' veel... Dat gegeven vind ik erg interessant. Want dan rijst de vraag: Waar ligt het verschil?
    Voor mijzelf weet ik inmiddels uit ervaring: God brengt mij naar mijn grenzen, waar ik écht zelf geen mogelijkheden meer zie, waar al het menselijke kunnen 'ophoudt'. Juist om me eraan te herinneren dat ik op Hem mag vertrouwen, dat het slechts gaat lukken door het geloof, door eigen kracht of prestatie...
    Fijne dag vandaag!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi, dank je wel. ( mooi en moeilijk)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Aangeleerd of ingesleten gedrag krijg je er inderdaad niet makkelijk uit. Je kunt hulpmiddelen en ezelsbruggetjes gebruiken door het praktisch te maken; door bijv. een dagboek bij te houden krijg je meer inzicht, door erover te praten kom je zelf tot oplossingen en wat dacht je van de bekende cognitieve behandelwijze. En zoals je zegt is het volhouden het moeilijkst. Gedrag als tweede huid 'vervang' je niet zomaar. Mooi opgesomd zo, lekker overzichtelijk:)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. mooi hoor.. vooral die aantekening dat je niet zelf veranderd maar je gedrag.. dat is meteen moedgevend.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn als je een reactie achterlaat, ik ben heel benieuwd naar jullie mening , ervaring en kritiek. het wordt gewaardeerd!!