Pagina's

vrijdag 27 september 2013

7 dingen die ik mijn dochters wil leren

Omdat ik geen zoons heb, en wij dus alleen maar dochter hoeven op te voeden, kan ik niet zeggen wat het verschil is tussen het opvoeden van dochters en het opvoeden van zoons.

Vroeger dacht ik in al mijn fantasie, dat ik moeder zou zijn van 6 jongens. Dat is niet uitgekomen natuurlijk, maar omdat ik dat dacht, had ik ook al allerlei gedachten over de dingen die ik hen wilde leren.
Ik dacht: als ik jongens krijg, wil ik ze zéker leren dat vrouwen en mannen nogal verschillen in aard. Ik zou hen dan die verschillen bijbrengen en ze leren om vrouwen te koesteren, te waarderen en te respecteren.
Mijn schoondochters zouden fantastische mannen hebben...
Maar goed, het ziet er niet naar uit dat ik ooit schoondochters zal krijgen.

Dus het leek me handig mijn ideeën een beetje om te vormen..
Mijn schoonzoons zullen fantastische vrouwen krijgen!

7 dingen die ik mijn dochters wil leren:

1. Respecteer je man 
Je man zal anders zijn dan jij. Hij zal andere opvattingen hebben, en andere prioriteiten. Hij zal misschien niet zo vaak willen praten als jij en ook tijd nodig hebben om tot zichzelf te komen. Respecteer dat.

2. help je man
Jij bent door God geschapen als de hulp die bij hem (je man) past. Juist omdat mannen en vrouwen andere capaciteiten hebben kun je daarom een goede aanvulling voor elkaar zijn. Als hij bepaalde dingen moeilijk vind, help hem dan. Dat doe je bij mannen niet door ze te bemoederen!! Maar vraag rustig of je iets kan doen om hem erbij te helpen. Bedissel niet, maak de dienst niet uit, behandel hem niet als KIND!!!

3.bid voor je man
Jouw man zal net zo goed zijn tekortkomingen hebben. En ook zijn zorgen, zijn twijfels, zijn valkuilen.
Bid voor hem om zegen. Zegen in zijn werk, zegen in zijn man zijn (misschien in zijn vaderschap!)
God wil elk oprecht gebed verhoren.

4. leer je eigen man goed kennen en begrijpen
Over het algemeen praten vrouwen meer dan mannen. Vrouwen hebben er behoefte aan dingen te delen.
Als het even kan zitten vrouwen op hun praat-stoel. Denk er aan dat je leert luisteren. Vraag je man hoe het op zijn werk was, luister, stel vragen die je meer begrip en inzicht in zijn dagelijks leven kunnen bieden. Wanneer je investeert in het leren luisteren en begrijpen zal hij dat omgekeerd ook gaan doen.

5.leer mannen in het algemeen begrijpen
mannen zijn visueel ingesteld. Zij kijken gemakkelijk naar vrouwen. Gewoon omdat God vrouwen zo mooi heeft gemaakt. Begrijp dat het voor mannen lastig is hun blik af te wenden wanneer zij een mooie vrouw zien. Begrijp ook dat jij in je kledingstijl daar invloed op hebt. Kleed je daarom niet uitdagend of bloot. Help mannen om zuiver te blijven naar hun eigen vrouw. Help jouw man ook om zijn blik af te wenden. Vertel wat het met je doet als je merkt dat hij naar andere vrouwen kijkt. Wees open over verleidingen.

6 stimuleer je man in dingen naar Gods wil
Misschien raakt je man het zicht op God kwijt door zijn verantwoordelijkheden. Of vindt hij het moeilijk om afhankelijk te zijn. Jij bent dan zijn zicht op God. Vertel hem wie God is en wat zijn genade betekend. Stimuleer hem in dingen naar Gods hart.

7 Heb jezelf lief!
Je man houd van jou. Vind je mooi, wil het leven met je delen. Besef dat dat lastig is wanneer jij jezelf niet kunt liefhebben. Zie jezelf als een kostbare parel in Gods hand. Je bent allereerst zijn dochter! Verzorg jezelf, besteed tijd aan dingen die rust geven en waar je van kunt genieten. Neem tijd voor stilte en gesprek met God. Dank elke dag voor de dingen die je mocht ontvangen. Jij bent niet minder waard dan je man. Jij hoeft geen sloofje te zijn, niet jezelf voortdurend weg te cijferen. Wees wie je bent, zoals God je heeft gemaakt!

Natuurlijk zijn er veel meer dingen die ik mijn dochters zou willen leren, maar deze hebben betrekking op hun huwelijk, als ze mogen trouwen.

Wat zou jij je dochters willen leren..
of wat heb je ze al geleerd?

10 opmerkingen:

 1. Indrukwekkend, met een traan gelezen.. Mooi om als man zoiets eens te lezen!
  ps.: gezegend de man wiens vrouw de helft van deze punten in praktijk brengt ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi en wijs! Ik wil mijn dochter allereerst een gezond zelfbeeld bijbrengen: God houdt van jou! Hij heeft jou geschapen! Je bent waardevol en geliefd. Leef alleen voor Hem! Dat is een basis, of ze nu trouwt of niet. Wie dat besef heeft, zal waken voor de juiste verhoudingen binnen alle soorten van relaties, of het nu school, werk, vriendschap of huwelijk betreft.
  Punt 2: Soms lees ik wel van die (Amerikaanse) blogs waarin dat 'helpen' betuttelend overkomt, inderdaad alsof het een kind is. Dan moet ik grinniken - dat werkt hier dus écht niet. Gelukkig niet, anders was 't geen echte kerel :) Wat ik heb geleerd is: komt tot erkenning over je eigen zwakke punten, bid veel, wees lankmoedig: vertrouw erop dat God ook een werk doet in de ander (niet jijzelf, je kunt 'm heus niet veranderen...). En laat 'm merken hoe gek je op hem bent!
  Het meest zullen ze leren van de manier waarop hun ouders met elkaar omgaan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat dat laatste waar is, Annemieke, ongemerkt pakken kinderen heel veel op. Vooral in de sfeer of in de omgang!

   Verwijderen
 3. Mooie blog. Ik heb er niets aan toe te voegen! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie blog... wat heb ik mijn dochters eigenlijk geleerd? Ik zou ze willen leren, hoe goed het is om vrouw te zijn en uniek- Dat je niet alleen tot je recht komt in een huwelijk. Hoeveel sterke vrouwen zijn er niet in allerlei settings, die ongetrouwd blijven.
  Volgens mij heb ik dat ook wel verteld tegen de dochters. Maar met een onverbeterlijke romantische inslag die ik heb hoopte ik toch op een goede echtgenoot voor mijn dochters.
  Ik zou ze ook willen leren vertrouwen op de genade van God. Want in een gebroken bestaan, ben je vaak zo -niet- de perfecte persoon. Ik zou ze willen leren geduld en vertrouwen te hebben in dat God zich niet vergist...En dat wens ik me zelf evengoed toe als vrouw.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bruikbaar voor mij. Al zijn twee dochters het huis uit; ik heb er nog eentje thuis. Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bruikbaar voor mij. Al zijn twee dochters het huis uit; ik heb er nog eentje thuis. Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi en waardevolle tips. Ik hoop dat ik mijn drie dochters dit ook mag meegeven. Dank je voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank je wel voor de mooie tips.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn als je een reactie achterlaat, ik ben heel benieuwd naar jullie mening , ervaring en kritiek. het wordt gewaardeerd!!