Pagina's

dinsdag 17 september 2013

hoe ongelovigen ons zien..

Afgelopen weekend vierden we het 45 jarig huwelijksjubileum van mijn schoonouders. Het was een druk, mooi en gezellig weekend waar we met plezier op terug kunnen kijken.
Toch loop je, wanneer je met 30 mensen bij elkaar bent, ook tegen de verschillen aan. Zo gingen we niet állemaal naar de kerk op zondagmorgen.
Het is voor een gelovige christen moeilijk om te zien dat familieleden het geloof loslaten. Het is verdrietig omdat jíj gelooft dat dit de enige weg is om tot je recht te kunnen komen.

's avonds, zaten we met een groepje van zwagers en schoonzussen te praten over de kerk. Zij gaan niet, of nauwelijks, of hebben slechte ervaringen met kerkmensen. Ik ga wel, twee keer per zondag, en probeer er te zijn voor mijn medemens.

wat zeg je terug wanneer je hoort dat mensen nooit vragen waarom hij /zij zondags nooit meer in de kerk komt. Wat zeg je als Christen terug wanneer mensen je hypocriet vinden omdat je andere dingen preekt dan je waar kunt maken? Hoe reageer je wanneer normen en waarden soms meer leven bij ongelovigen dan bij de gelovigen zelf?
Hoe leg je uit dat alles uit God is en door God en tot God, wanneer mensen die God helemaal niet kennen en herkennen in een Christen?

Het gesprek heeft mij weer even flink door elkaar geschud. Mensen zijn onbetrouwbaar, buiten, én vooral ook vaak binnen de kerk. Maar de kerk is geen werk van mensen handen. Als dat zo was had de kerk al die eeuwen niet overleefd.

Heer Jezus, vergeef ons onze schuld. Vergeef het ons dat wij uw naam vaker te schande maken dan eren. Dat wij onze blik afwenden als mensen u verlaten. Dat we hen geen liefde betonen en mild zijn zoals u bent.
Wat moet er van de kerk worden Heer als U zelf niet zorgt dat uw wil gedaan wordt?!

Ik denk dat je niet persé iets terug hoeft te zeggen. Ik denk dat luisteren veel belangrijker is. Luister maar naar het hele verhaal wat er achter zit. Kijk maar eerlijk naar je eigen tekorten en geef toe dat dingen verkeerd zijn gegaan. Erken dat je geen haar beter bent dan al die anderen.

Lieve ongelovige die misschien mijn blog leest:
Het spijt me, dat we hypocriet zijn geweest. Wij zijn geen haar beter dan jullie. Wij voelen ons ook geen haar beter. Als wij alles zouden moeten doen wat we preken komen we er net zo slecht vanaf. Ook christenen scheiden, stelen, slaan mensen in elkaar, roddelen, vloeken en zijn hebzuchtig en gierig.
En op die manier kunnen ook wij niet in de hemel komen. Maar Jezus is gekomen voor de zieken en niet voor de gezonden. "Gezonde mensen hebben geen dokter nodig" zei hij. Wij zitten bij elkaar in de kerk omdat we samen een dokter nodig hebben die ons verlost van alle kwalijke menselijke onmacht om het goed te doen. En we houden elkaar Jezus woorden voor. Zijn woorden klinken (als het goed is) in de kerk. En Hij heeft het recht om die dingen te zeggen, want Hij was mens net als wij, maar zonder te zondigen!!
Als je wat van het geloof wilt begrijpen begin dan bij Jezus en niet bij ons christenen, want wij maken er een potje van!
liefs Loïs

7 opmerkingen:

 1. Ik wil hier heel graag op reageren.

  Lieve Anne Lies,

  Jou kracht is en was altijd al het goede in de mensen te zien.
  Hou die kracht in evenwicht.
  Ik als "ongelovige" al zie ik mijzelf zo niet ;)
  Maar wel als iemand die niet in de kerk komt.
  Heb met jou er vaak over gepraat. Ik de onmacht in jou, omdat ik niet naar de kerk ging en wilde. Maar Anne Lies, ik als niet gelovige geloof dat iedereen volgens normen en waarden moet leven.
  Dat het leven, de natuur etc een wonder is.
  Dat een kindje uit twee mensen geboren wordt die van elkaar houden. Je er samen ook voor moet vechten om het kindje samen groot te brengen. En moet leren normen en waarden te gaan waarderen.
  Al is het maar het dankjewel voor een snoepje wat je bij de drogist krijgt.

  Anne Lies, ik geloof dat de kerk voor heel veel mensen kracht en liefde en samenhorigheid brengt. Dit is toch super!!!!
  Geniet van het recht dat jij hier zo van geniet ;)

  Liefs Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die vragen zijn zo spiegelend en confronterend! En moeten ons richten op Jezus. Het is geen verontschuldiging dat "wij" het verkeerd doen omdat we maar mensen zijn. Daarin mogen en moeten we elkaar aanmoedigen het goede te doen. En ook eerlijk te zijn, naar mensen die er anders over denken, dat we het vaak niet goed doen maar wel willen en ertoe geroepen worden. Je houding is belangrijker dan je woorden.
  Dankje voor deze blog, herkenbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel voor je mooie blog Ann, het is zo waar wat je schrijft. Ik ben me er als geen ander van bewust hoe niet gelovigen naar de kerk en kerkmensen kijken. Hier ligt voor kerkmensen een grote verantwoordelijkheid om het beeld van God in deze wereld te dragen; onze keuzes, daden en woorden zijn soms de enige bijbel die mensen ooit zullen lezen. We zingen toch ook: Geef dat niet uw woorden breken, op de daden van uw kerk. Zoals je zelf ook al zegt, wij zullen altijd ons best doen om steeds meer op Jezus te lijken, maar dat neemt niet weg dat wij zelf zondige mensen zijn. En dat mag ons nederig maken. Zoals wij genade hebben gekregen, mogen we ook die liefde en genade doorgeven aan de mensen om ons heen.

  Je hebt het over mensen van buiten de kerk die soms meer normen en waarden laten zien dan mensen binnen de kerk. Het is pijnlijk dat het soms zo is. Toch is de bijbel er duidelijk over dat je op vele manieren kunt leven (goed of slecht, normen en waarden of niet), maar.... : Geloof in Jezus Christus is de enige weg naar de hemel omdat hij alleen stierf voor onze zonden en de relatie tussen God en ons herstelde. Mensen kunnen nog zo goed leven, uiteindelijk is geloof in Jezus Christus de enige weg naar de hemel! En wie dat geloof in hun hart hebben (kerkmensen of niet)? De mensen kijken naar de buitenkant, maar God kent het hart!

  Maar als wij, hoe zondige we ook zijn, ons laten gebruiken als instrumenten in de handen van God, dan werkt hij door ons heen. Dat geloof ik en ik zie het met eigen ogen gebeuren. En ik blijf elke. dag. bidden om het werk van de Heilige Geest!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi blog ook dit keer weer.... en dank je wel,Maartje voor je waardevolle reaktie! Daar ben ik ook blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad denk ik dat luisteren op zo'n moment het beste of meest waardevolle is. Ben trouwens zelf van mening dat je ook gelovig(e) kan zijn zonder dat je een kerk bezoekt of lid bent. Die mensen zijn er ook. Maar ik begrijp dat je in je stukje specifiek over mensen schrijft die niet gelovig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Confronterend maar ook mooi hoe je erover denkt. We mogen (lees: moeten) bidden voor niet-gelovigen maar zo ook voor gelovigen! Mooi dat je aanhaalt wat Jezus zei, dat Hij voor de zieken komt, omdat gezonde mensen geen dokter nodig hebben (en hebben we Hem niet allemaal als Dokter nodig?)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank je wel voor deze blog.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn als je een reactie achterlaat, ik ben heel benieuwd naar jullie mening , ervaring en kritiek. het wordt gewaardeerd!!