Pagina's

vrijdag 19 oktober 2012

tactiek van de vijand (deel 2)

Met sommige dingen in onze cultuur lopen we veel meer gevaar dan we denken. In onze taal zit zelfs een spreekwoord dat rechtstreeks verwoord hoe de tactiek is van Gods vijand.
Wat hij ons graag wil laten geloven, maar wat gewoon leugenachtig is.

Het doel heiligt de middelen.

O ja? Heiligt het doel écht de middelen? Wanneer je bijvoorbeeld moet liegen om iemand te kunnen verrassen. Je wilt echt niet dat diegene weet dat je een verrassing hebt gepland en als er vragen worden bedacht heb je er maar zó een leugen uitgegooid.
Het líjkt compleet onschuldig. Je weet immers dat je over een poosje zult kunnen vertellen dat het niet waar was. Maar er worden dingen in gang gezet. Gevolgen die minder fijn zijn als je dacht.

Stel dat je die leugen geloofwaardig hebt verteld. Voelt dat goed? Nee, want degene van wie je houd denkt iets anders dan hoe het écht zit en geloofd je op je woord..terwijl je geen waarheid spreekt. Je geweten zegt snel dat je straks alles uit kunt leggen, maar tóch.
Die ander is verrast om te merken dat je iets voor hem/haar hebt gedaan. Maar tjonge wat kon jij goed liegen.. beetje te goed,...zou je dat vaker doen? Misschien lieg je anders ook wel eens en trap ik daar dan ook in.

Ik kies expres een voorbeeld dat iedereen zich voor kan stellen. Een voorbeeld waar je echt geen kwaad in ziet. Maar hoelang houd je de leugen vol? En als er vragen komen, hoeveel leugens komen er dan bij?

Satan wil graag dat wij denken dat er veel meer mag wanneer het doel okee is.
Mag je stelen van de rijken om de armen te helpen (Robin Hood)? Mag je je kinderen een hele dag voor de tv zetten, omdat ze dan rustig en stil zijn en je geen last van ze hebt?
Mag je boeken lezen waarin Gods naam gelasterd wordt (omdat het een enorm spannend boek is en je daar gewoon "overheen" kan lezen. (zogenaamd dan)), zodat je weet hoe het afloopt?
Mag je een inbreker zo hard slaan dat hij bezwijkt, om je huis te verdedigen?

Heiligt het doel de middelen? Nee. Als de middelen fout zijn, blijven ze fout. Iedereen voelt dat vanbinnen.
Dat is wanneer het woordje  "eigenlijk" een rol gaat spelen. "eigenlijk is het fout, maar...."

God wil dat wij mensen zijn uit één stuk. Recht door zee. Betrouwbaar in denken en doen.
En als onze Nederlandse spreekwoorden iets anders zeggen...dan zijn ze onwaar.

Tactiek: infiltreer en verander van binnenuit.

wil je het eerste deel lezen van "tactiek van de vijand" klik dan hier.




3 opmerkingen:

  1. Hoi, wil je gewoon even laten weten dat ik je blog gevonden heb en het een mooi inspirerend blog vind.
    Dus ik kom zeker vaker langs. Ook dit bovenstaande stukje is goed om over na te denken. Als je niet waakzaam bent, praat je veel te snel dingen goed, kun je zomaar ergens overheen leven.

    Groetjes Dineke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hoi Dineke,
      fijn dat je met me meeleest. En leuk dat je het me laat weten. ik hoop dat we wat aan elkaar kunnen hebben op deze manier.
      Groeten Loïs

      Verwijderen
  2. Goed om over na te denken....Iets wat er zomaar tussen glipt in taalgebruik. Nooit bij stilgestaan.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn als je een reactie achterlaat, ik ben heel benieuwd naar jullie mening , ervaring en kritiek. het wordt gewaardeerd!!